Friday, April 6, 2012

Memories create by us.

Assalamualaikum,

Saya Haziqah Binti Ramli. InsyAllah saya telah tamat sesi DIPLOMA saya. Saya berdiploma di UiTM Segamat yang terlalu banyak sangat kenangan suka dan duka. Kawan kawan. Pensyarah. Pekerja cleaner. Orang kedai makan. Tukang potong pokok. Pegawai UPK. Makcik kat pasar. Bekas kekasih. Pekerja uncle bob. Pekerja coolblog. Kakak unimart. Pakcik potostet. Dan paling dikasihi, PAK DAN MAK GUARD. Thanks ALL.


Untuk anda semua selamat memboringkan diri anda :-))


I knew certain of my bestfriends from HERE. I learn many things related to life. Even THIS is the place that not only taught about particular knowledge, but also require your life to be in it. Part of my life, 3 years here. 3 years that i will never get back again. No refund of the time that we waste, we use or we spend. It's done. No turning back.

Look forward. Seeking another memories to be create. Either good nor bad. That's will be your choice. So let's we digging into my memories in UiTM Segamat. If you mind me, i will use both language. Is it okay? 


"Ahh batak betul perempuan ni. Baru je habis diploma dah nak speaking speaking. Tak boleh cakap melayu ka?"

"Hmm ada aku kesah?"


My journey in Segamat begin on July 2009. My parents send me to here. A very junglelicious. All i can see is green which is trees and jungle. But we never know, that place will be a very great place to gain knowledge from a very great lecturer.

Segamat tempat yang tenang sangat. Pokok yang menghijau. Udara yang nyaman. Aku tahu, inilah keistimewaan Segamat. Ceruk pendalaman, yang membataskan tindak tanduk kita. Tapi cari jugak jalan keluar pergi bandar lah, pergi karaoke lah. Segamat takde ape. Yang ada, barang harian. Hiburan pun takat pot black, snooker, itu je kot. Latest ada lah wayang kan. Itu pun, tahun 2011 akhir baru ada.

Masih ku ingati lagi masa semester 1, saat naik turunnya darah muda ni. Kawan datang rapat. Ada je aku nak try. Macam2. Baik buruk pun langgar je. Nasib tak terpesong jauh. Salahkan diri sendiri. Aku tak salahkan orang lain. Silap diri ini, iman yang begitu tipis. Nasib ada yang masih sayang, ada yang masih mahu menarik aku kembali. Alhamdulillah. Allah sayangkan aku.

Semester 2 paling enjoy. Kawan rapat dah ada. Kesana kesini bersama. Sekelas. Lepas kelas, makan sama2. Lepas makan lepak buat assignment sama2. Group pun sama. Nak keluar hangout pun bersama. Ya Allah boring nya aku dengan yang nak sama2 dengan aku tu. Hahaha~ Kidding. Yes, until part 6 we still together, run the world. EH? :-)

Semester 3, semester single! Haha keluar taring sebab dah rasa macam senior. Junior ramai dah kat bawah. Mula keluarkan kebatakkan masing2. Takde kena mengena langsung single tu dengan junior senior ni kan? There is alots of things we learn. Part of my life will be my friendship. That's will never be broken. Then i misunderstood something. I hurt someone feeling. If you read this, im sorry. I never mean to hurt you.......

Masa semester 4, aku kejatuhan. Tu zaman kegelapan aku dalam pembelajaran. Merangkak aku naik semula masa semester 5. Semester 4 aku akui banyak sangat main. Study mula malas. Apa aku fikir masa tu pun aku taktau. Macam dah selesa sangat kot. Masa tu pulak semua subject membaca. Aku ambil mudah semuanya. Buat kerja last minute. You know, last minute work, will get last minute mark. Because, lecturer mark it in last minute. I told you a very true story. My problem is i always do the last minutes work. Just don't follow me.

Masa semester 5 tu aku serious dah. But still every sem aku asik main main je. Mana taknya, kawan aku semua otak tingtong. Been more serious i think. Sampailah semester 6. Akhir ni pun sama. Tapi belajar2 jugak. And aku rasa part 6 semua nak lebih focus kat study. Kurang lepak? KOT. Haha. Lebih open, lebih dewasa, lebih matang dan lebih banyak pendapat yang boleh diguna pakai. 

Easy kan kesimpulan every semester aku? Haha it's not like that. Because i know you are too lazy to read it right? I think you searching for a picture? No, i will upload it next entry. Okay? Will promise me you will come back? :-) Im long time no see blogger. I miss my old blogger friends. I miss all of you. I think i'd lose you all :-(

But then, thanks coz reading quite a long post. It's need to be long, suitable with the time that i left this blog, right? But i shouldn't kill your eyes with these words. Sometimes, me also getting killed. Dah habis diploma pun kena baca jugak? Ya, membaca itu penting ya!

Hope sangat aku dan kawan2 akan lepas satu fasa yang sangat mendebarkan. Dan kami sangat2 ingin melalui sesuatu yang amat bermakna dalam hidup kitorang. Iaitu konvokesyennnn (harus baca dengan nada mengada). Hehehe wish us okay! I love all of you. I'd never forget my lovely blog. Fuh, sorry siapa yang bersin awal2 tadi. Blog banyak habuk. Sorry meh? :-) 


Salam sayang, haziqah ramli. Syukran Jazilan :-)

3 comments:

Ihsan Arifin said...

haha ngade. takdenye org nak bersin la :p

btw, slmt bercuti. cuti ni jaga makan noohhhh. jangan lupa bersenam :)

Qamaruls said...

tahniah dah grad. . so sambung degree laa kan?

Fahrul Razi Ismadi said...

akhirnya abes jugak dip....samela !