Sunday, April 6, 2014

Assalamualaikum wbt




Uhuk uhukkk.. Batuk saya sebab lama sangat dah tak menjengah blog ni. Biasa lah semua benda ada musim. Termasuklah musim blog. Dulu tingkatan 4 rajin la update semua. La ni, maleh la... 


Kenapa tiba2 je mood nak berblog kembali? Haha sunyi?


Baiklah, saya bukanla orang lama. Bukan juga orang baru. Tapi aku bukan lagi yang dulu.. Cewah. I know you all singing, not reading when it come to aku bukan yang dulu tuuu! Haha jangan tipu!!


When something big came up to your life, that the things will make your life change 360 degree, upside down, emotional, mentally and physically? Do you blame others? 


Naaaaahhhh, you did it wrong when it come to whom we should blame to. Its ourselves. Yes we, us, I, you and me. Look at yourself. Mungkin kita ada terlepas pandang sesuatu. Mungkin kita tak perasan akan kesilapan kita. Betul kata orang bila mana satu jari yang menunjuk ke arah orang lain, tapi 4 lagi menunjuk ke arah kita. So, cuba la. Cuba secuba cubanya agar tidak menyalahkan orang lain, kecuali ada bukti yang kukuh, Selagi itu, kita tengok diri kita sendiri. Istigfar dan renung kembali. Mungkin kita juga yang silap. Im trying too. A lots. 


But bare in your mind, to be happy, you need to let go something heartache. So be happy guys.. You deserve that..


Coz a minutes you waste on tears, it will never comeback and you wasting a minutes of happiness. La tahzan. Jangan bersedih, esungguhnya Allah bersama kita. Selalulah ingat padaNya. Ya, ini karangan ni adalah ingatan buat diriku juga buat dirimu.


Saya bukan terbaik, tapi saya nak post benda baik. InsyALLAH, saya tulis, awak baca. Sama2 dapat info. Walaupun post ni takdak info pon. Hehehe, start right away! Post something better, nicer, and think before post. You might regret it like me. Wasting on something that very unnecessary. Huh that golden time would never comeback. And my regret will be my past memories. Move on!


Lighten your days with Quran, insyALLAH. Together toward better muslim / muslimah. Im not saying that im better. Im way too far from that. But i really want to share this. So dont offend me...






Sekian,
Assalamualaikum. 

Sunday, February 23, 2014

Resipi puding oreo ala2 cincai boncai.

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu. Saya ada resipi yang boleh dicuba. Senang, mudah, dan sedap!! Bahan pun senang nak didapati. Lagipun resipi ni dah lama dah. Haha ada yang tahu, tapi sy nak share untuk sahabat2 saya. Okay harap membantu! :)


Bahan kira cincai untuk 2 loyang.

1. Agar-agar 2 paket


2. Air 1500ml atau 1 botol mineral besar


3. Gula pasir 2 cawan/ agak2. Masuk satu dulu, then rasa. Ikut tekak sendiri.


4. Susu cair 2 tin


5. Milo 2 cawan


6. Biskut oreo 2 bungkus


Cara-caranya cincai sahaja

1. Didihkan agar-agar bersama air sehingga mendidih.
2. Selepas mendidih, perlahankan api, kemudian masukkan gula sehingga larut.
3. Selepas gula larut, masukkan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Dengan api perlahan, asingkan adunan susu tersebut kepada 2 bahagian. Kalau ikut saya 4 cawan atau lebihkan sedikit.

Pastikan kedua adunan dididihkan di api perlahan supaya adunan tak mengeras

5. Masukkan milo kedalam adunan yang telah diasingkan. Adun sebati.
6. Setelah adunan milo telah siap, tuang sedikit demi sedikit kedalam loyang.
7. Kemudian kalau nak cepat letak depan kipas. Apabila mengeras sedikit(agak2 pegang tak lekat kat jari) masukkan adunan susu ke atasnya.
8. Patah-patahkan biskut oreo, susun di adunan susu secara bersepah. Haha. Agak nak nampak putihnya ngadapkan biskut tu keluar. Kalau nak nampak kulit tepi biskut susun lah macam yang awk kehendaki.
9. Biarkan mengeras.
10. Setelah mengeras, tuangkan adunan milo untuk lapisan terakhir. Biarkan mengeras.

SIAP!!! TUNGGU ADUNAN MENGERAS! Sejukkan kat freezer dan makan!!! :)


Harap-harap resipi ni dapat membantu kawan2 ku. Perkongsian ni pun dari blog lain. Dan puding simple ni mudah dan senang sangat! Sedap pulak tu :-) okay thank you and sorry.


Alhamdulillah. Yang buruk datang dari saya, dan yang baik datangnya dari Allah.

Monday, December 3, 2012

Happy convocation

Assalamualaikum.

Sorry no picture included. But yeah, i'm done with my diploma, so this is my present toward my achievement for 3 years at segamat. Although the result wasn't great, but its good enough for me. Amin. Allah know what best for me.

I'm sure i had made both of my parents proud. But truly, i don't satisfied enough. I want more. More than this. All this way, i'm grateful. Thanks ALLAH. You taughtt me to fight and learn and study more. YOUR knowledge is very wide, ya ALLAH.

So, happy convocation day to all diploma batch 2009. Especially for my batches at Uitm Segamat and all of my friends. Sorry for not mention one by one. I'm doing generally so everybody can have my love. Hiks. Kidding.


Much love, me.

So i prepare the video. No laughing ;p



Wednesday, April 18, 2012

#TWTUPJOHO

Assalamualaikum! This entry will be mixed english and malay. So be mixed. Hehe



There is alots of pictures, but this one make my day. 


TwtUpJohor dah lama dah berlakunyeee pun. Cuma saya je yang lambat hapdate blog niii. But i want to have this photo in my blog! It's look really great to have time with my beloved friends. Is it? This event was met me up with this guy who i never met, we meet here!! In this EVENT! It's was great! Looking forward to next event.

Great weather, great event and also great JOHOREAN! Whoever have Twitter might see those hashtag about this event, but for those without Twitter account might be wondering what does #TwtUpJohor means. It's pronounced as "Tweet Up Johor" is a meet up for johorean who are connected through twitter. But it's didn't focus on Johorean, my friend from KL also came.

TwtUpJohor ni diadakan pada 3 Mac 2012. Joho and #Twitterjaya bekerjasama untuk host kan #TwtUpJohor@IMIC (Iskandar Malaysia Information Centre) 2012.


Telah dicatatkan seramai lebih dari 3500 orang telah datang event ni. Gempak tak gempak? So i was really proud to be there as one of participant. EH? Hehe Gladly!, i didn't miss it this time. Even though i had exam few days after this event, i made it. Exam done well, and TwtUpJohor also i didn't missed it.


Looking forward to your next event JOHO. Support you always :-)

This weekend, CBS at UTM SKUDAI. Jom meet up? Dengar cerita register ada sekali? Jommm.


Layari http://johobaru.blogspot.com/ untuk lebih info. Chiawww. Syukran jazilan :)

Friday, April 6, 2012

Memories create by us.

Assalamualaikum,

Saya Haziqah Binti Ramli. InsyAllah saya telah tamat sesi DIPLOMA saya. Saya berdiploma di UiTM Segamat yang terlalu banyak sangat kenangan suka dan duka. Kawan kawan. Pensyarah. Pekerja cleaner. Orang kedai makan. Tukang potong pokok. Pegawai UPK. Makcik kat pasar. Bekas kekasih. Pekerja uncle bob. Pekerja coolblog. Kakak unimart. Pakcik potostet. Dan paling dikasihi, PAK DAN MAK GUARD. Thanks ALL.


Untuk anda semua selamat memboringkan diri anda :-))


I knew certain of my bestfriends from HERE. I learn many things related to life. Even THIS is the place that not only taught about particular knowledge, but also require your life to be in it. Part of my life, 3 years here. 3 years that i will never get back again. No refund of the time that we waste, we use or we spend. It's done. No turning back.

Look forward. Seeking another memories to be create. Either good nor bad. That's will be your choice. So let's we digging into my memories in UiTM Segamat. If you mind me, i will use both language. Is it okay? 


"Ahh batak betul perempuan ni. Baru je habis diploma dah nak speaking speaking. Tak boleh cakap melayu ka?"

"Hmm ada aku kesah?"


My journey in Segamat begin on July 2009. My parents send me to here. A very junglelicious. All i can see is green which is trees and jungle. But we never know, that place will be a very great place to gain knowledge from a very great lecturer.

Segamat tempat yang tenang sangat. Pokok yang menghijau. Udara yang nyaman. Aku tahu, inilah keistimewaan Segamat. Ceruk pendalaman, yang membataskan tindak tanduk kita. Tapi cari jugak jalan keluar pergi bandar lah, pergi karaoke lah. Segamat takde ape. Yang ada, barang harian. Hiburan pun takat pot black, snooker, itu je kot. Latest ada lah wayang kan. Itu pun, tahun 2011 akhir baru ada.

Masih ku ingati lagi masa semester 1, saat naik turunnya darah muda ni. Kawan datang rapat. Ada je aku nak try. Macam2. Baik buruk pun langgar je. Nasib tak terpesong jauh. Salahkan diri sendiri. Aku tak salahkan orang lain. Silap diri ini, iman yang begitu tipis. Nasib ada yang masih sayang, ada yang masih mahu menarik aku kembali. Alhamdulillah. Allah sayangkan aku.

Semester 2 paling enjoy. Kawan rapat dah ada. Kesana kesini bersama. Sekelas. Lepas kelas, makan sama2. Lepas makan lepak buat assignment sama2. Group pun sama. Nak keluar hangout pun bersama. Ya Allah boring nya aku dengan yang nak sama2 dengan aku tu. Hahaha~ Kidding. Yes, until part 6 we still together, run the world. EH? :-)

Semester 3, semester single! Haha keluar taring sebab dah rasa macam senior. Junior ramai dah kat bawah. Mula keluarkan kebatakkan masing2. Takde kena mengena langsung single tu dengan junior senior ni kan? There is alots of things we learn. Part of my life will be my friendship. That's will never be broken. Then i misunderstood something. I hurt someone feeling. If you read this, im sorry. I never mean to hurt you.......

Masa semester 4, aku kejatuhan. Tu zaman kegelapan aku dalam pembelajaran. Merangkak aku naik semula masa semester 5. Semester 4 aku akui banyak sangat main. Study mula malas. Apa aku fikir masa tu pun aku taktau. Macam dah selesa sangat kot. Masa tu pulak semua subject membaca. Aku ambil mudah semuanya. Buat kerja last minute. You know, last minute work, will get last minute mark. Because, lecturer mark it in last minute. I told you a very true story. My problem is i always do the last minutes work. Just don't follow me.

Masa semester 5 tu aku serious dah. But still every sem aku asik main main je. Mana taknya, kawan aku semua otak tingtong. Been more serious i think. Sampailah semester 6. Akhir ni pun sama. Tapi belajar2 jugak. And aku rasa part 6 semua nak lebih focus kat study. Kurang lepak? KOT. Haha. Lebih open, lebih dewasa, lebih matang dan lebih banyak pendapat yang boleh diguna pakai. 

Easy kan kesimpulan every semester aku? Haha it's not like that. Because i know you are too lazy to read it right? I think you searching for a picture? No, i will upload it next entry. Okay? Will promise me you will come back? :-) Im long time no see blogger. I miss my old blogger friends. I miss all of you. I think i'd lose you all :-(

But then, thanks coz reading quite a long post. It's need to be long, suitable with the time that i left this blog, right? But i shouldn't kill your eyes with these words. Sometimes, me also getting killed. Dah habis diploma pun kena baca jugak? Ya, membaca itu penting ya!

Hope sangat aku dan kawan2 akan lepas satu fasa yang sangat mendebarkan. Dan kami sangat2 ingin melalui sesuatu yang amat bermakna dalam hidup kitorang. Iaitu konvokesyennnn (harus baca dengan nada mengada). Hehehe wish us okay! I love all of you. I'd never forget my lovely blog. Fuh, sorry siapa yang bersin awal2 tadi. Blog banyak habuk. Sorry meh? :-) 


Salam sayang, haziqah ramli. Syukran Jazilan :-)

Sunday, September 11, 2011

New comer to my family!


Assalamualaikum..


He so small. Aku terasa sangat besar pulak masa jumpa si muhammad eizz iylman amsyar ni. Aduhh semput aku nak sebut nama dia ni. Mama n babah dia la ni bagi nama. Buat orang nafas tak cukup je.





He so small right? Kesian dia. Ngah cakap eizz ni kena amik darah hari2. Bukan sikit. Nak banyak pulak tu. Habis ditekan tekannya kaki eizz ni. Fyi, aku je panggil eizz. Diorang panggil amsyar. Eh biarlah nama dia ade 4.





He sleepingg awwww. Gerammmm mak tottttt. I smurf you eizz




Pray for my nephew guy. I love all of you!


Pss thanks nurul diana my bff sampai mati coz sudi baca blog kite. Hehe i smurf youu <3 div="" style="clear: both; font-size: xx-small; text-align: center;">Published with Blogger-droid v1.7.3

Sunday, July 31, 2011

Ucapan selamat berpuasa di bulan Ramadhan

video

Kemain lama nak upload video kan? Haha, okay, so this video is esp for my followers and reader. Sorry for the noises. Tapi ni video ikhlas ni. Hee, sorry for the late wishes :)

I love each one of you. Muahh <3

Sunday, May 8, 2011

menangis sebab mak

Assalamualaikum!


Semalam, hari yang tak sanggup aku nak lalui lagi. Semalam, mak sakit. Mak alergi dengan ubat ni, then mak termakan. Mak muntah muntah. Serious, time tengok mak tarik nafas, macam payah je. Mak asyik sebut ‘ya Allah’ je. Dalam hati aku, memohon pada Allah supaya sembuhkan mak. Mak tak makan lagi time tu. Mak muntah semua asid dalam perut. Mak tengah sakit…


Ceritanya macam ni. Aku dengar abah jerit nama aku. Aku turun. Ingat nak keluar kejap. Abah suruh tengok mak. Dari luar dah dengar mak muntah. Kuat sangat. Aku jadi gabra gila. Aku tak heran dah aku pakai baju baru time tu. Aku terus masuk toilet. Masa tu Tuhan je yang tau macam mana mak rasa dan aku je nampak kondisi mak. Muka mak merah padam tahan sakit. Mak dah tak tahu nak muntahkan ape. Tapi mak tak lekang ucap ‘ya Allah’. Aku harap Allah bantu mak time tu.


Aku yang tak sanggup tengok, ape lagi mak yang menanggung tu. Mak macam takde kudrat lagi dah. Peluh mak laju je turun. Aku usap belakang mak. Urut urut belakang mak. Aku doa biar aku je lah yang terima sakit tu. Kenapa kena kat mak. Mak dah tua. Mak sakit. Tapi aku tau, Allah menguji orang yang boleh terima ujian Dia. Lepas mak reda sikit, aku papah mak duduk kat kerusi. Ada kipas sekali hadap mak. Aku urut lagi bahu dan tulang belakang mak. Perut mak keras time tu. Dada mak turun naik turun naik nafas. Ya Allah, tolong lah mak…


Mak nak makan, aku bagi sesuap nasi. Mak makan, tak lama lepas tu mak muntah lagi. Aku pun rasa nak muntah jugak, tapi tahan je. Macam mana kalau mak sakit, aku taleh tahan ngan ni semua. Perut mak taleh terima pape. Even air masak. Sedihnyaa. Masa urut mak kat kerusi tu, tertitis air mata. Mak tercungap cungap tahan. Kesian sangat mak. Agaknya, time kita kecik, mak jaga macam ni jugak kan? Aku sebak. Aku bersyukur ibuku masih hidup. Berada disisi aku bila aku perlukan. Aku bukan anak yang baik, tapi aku cuba untuk jadi anak yang terbaik. InsyaAllah aku sedia jaga mak dan abah.


Semalam lepas mak berhempas pulas, mak tidur. Tak lama lepas tu jugak mak demam. Abang yang bawak mak pergi klinik. Ngah pun balik semalam. Dan harini akak datang rumah ngan anas dan ain. Mak mesti gembira. Sebab nampak senyuman mak. Mak tak macam semalam. Mak dah sihat. Alhamdulillah. Syukur kepada Allah. Rindu pada akak dah terlerai. Aku sayang semua!





“Ya Allah, kau panjang kan lah umur kedua ibu bapaku, kau berikan lah mereka kesihatan yang baik, ampunkan segala dosa dosa mereka. Sesungguhnya, mereka telah menjalankan tanggungjawab mereka terhadap anak anaknya dengan baik sekali! Aku mohon pada Mu ya Allah. Kau berikanlah rahmat dan kebaikan Mu untuk keluargaku. Semoga kami dijauhi dari perkara perkara yang tidak kami ingini. Aku hanya mohon pada Mu ya Allah, Tuhan ku yang satu. Amin ya Rabbal alamin.”


p/s : PENGORBANAN MEREKA LAGI BESAR BANDING DENGAN APE AKU BUAT, MACAM ZARAH KUMAN JE. BERBAKTILAH SELAGI MEREKA MASIH ADA. 






p/s : menangis tak? huwaaaa

Monday, December 27, 2010

quote from TUMBLR

If you’re feeling frightened about what comes next… Don’t. Embrace the uncertainty. Allow it to lead you places. Be brave as it challenges you to exercise both your heart and your mind as you create your own path towards happiness. Don’t waste time with regret. Spin wildly into your next action. Enjoy the present - each moment as it comes - because you’ll never get another one quite like it. And if you should ever look up and find yourself lost, simply take a breath and start over. Retrace your steps and go back to the purest place in your heart, where your hope lives. You’ll find your way again…

copy from > SINI




WHY DOES THE WHOLE WORLD REMIND ME OF YOU?

Monday, April 13, 2009

99 balloons

'Dear Elliot' a letter to his son, elliot.





okayy.bout this video.sorrryla bb tade subtitle.so korang pandai2 paham la yaa! this video is about a proud parents to their son, elliot.
Eliot was born with an undeveloped lung, a heart with a hole in it and DNA that placed faulty information into each and every cell of his body. However, that could not stop the living God from proclaiming Himself through this boy who never uttered a word.
sedikit sinopsis ya. video ini mengisahkan ttg sepasang suami isteri yang begitu tabah. apabila diberitahu kandungan isterinya dikatakan mempunyai masalah, mereka meneruskan kehamilan tersebut. anaknya akan mati apabila dilahirkan nanti. kedua ibubapa yang bangga ini telah menjangkakan kematian anak mereka. jadi, mereka menjadikan video ini satu kenangan abadi buat elliot. tajuk video ini adalah '99 balloons' kerana pada hari kematian anak mereka, kedua ibubapa malang ini melepaskan 99 belon keudara tanda 99 hari elliot hidup dimuka bumi. aku tonton ini di oprah winfrey show. sangat merugikan jika anda tidak pernah melihatnya. cubalah dan hayatinya. sila lihat ninety nine balloons